איך מתחילים?
קובעים תור לפתיחת תיק במשרד הפנים, קרי, להגשת מסמכים. אין צורך להגיע פיזית ללשכת משרד הפנים כדי לקבוע את התור. ניתן למלא טופס און-ליין באתר רשות האוכלוסין וההגירה או לשלוח מייל/פקס למח' אשרות של הלשכה הרלוונטית (הטופס ופרטי ההתקשרות עם מח' אשרות מפורסמים באתר האינטרנט של רשות האוכלוסין וההגירה). יש לציין את שמות בה"ז, מס' ת.ז של הישראלי ומס' דרכון של הזר. יש לוודא כי הכתובת בת.ז של הישראלי היא כתובת המגורים העדכנית. כדאי לבקש במייל חוזר את רשימת המסמכים הנדרשים להגשה. אין צורך בהצגת מסמכים כלשהם כדי לקבוע את התור.
הזר נמצא בארץ. האם הוא צריך לצאת כדי להתחיל את ההליך?
לא. הוא יכול להישאר. ניתן לעשות את ההליך כששני בה"ז חיים יחד בישראל.
הזר נמצא בחו"ל. כמה זמן ייקח עד שיוכל להיכנס לישראל?
ההמתנה העיקרית היא עד למועד התור להגשת המסמכים. לאחר מכן, אם כל המסמכים הוגשו ואין צורך בהשלמות כלשהן, הבקשה עוברת לבחינה ותוך חודשיים לערך ניתנת בה החלטה. אם ההחלטה חיובית, יינתנו לזר 30 ימים מרגע שניתנה לצורך כניסה לישראל.
באיזו לשכה כדאי לעשות את ההליך?
יש לעשות את ההליך בלשכת מקום המגורים שלכם. קחו בחשבון שאם בחרתם לגור בתל אביב, חולון או בת ים, תיאלצו להמתין חודשים ארוכים בין תור לתור, שכן מדובר בלשכות עמוסות במיוחד. מגורים בערים שהן מעט מחוץ למרכז (ירושלים, ראשל"צ) יקצרו את זמן ההמתנה לויזה הראשונה, לתושבות הארעית וגם למעמד הקבע.
האם להגיע לפגישה הראשונה גם אם אין לנו את כל המסמכים?
בהחלט לא חייבים לוותר על התור. ניתן להגיש רק חלק מן המסמכים, אז ניתנת ארכה בת 45 ימים להשלמת כל היתר. אם 45 הימים אינם מספיקים, לרוב ניתנת ארכה קצרה נוספת. אבל, אם להערכתכם 45 הימים לא יספיקו, עדיף לדחות את התור מלכתחילה (אם הזר מחזיק באשרה, אל תשכחו להאריכה עד למועד התור החדש).
האם יש צורך בהגשת מסמכים מקוריים?
את המסמכים מארץ המוצא של הזר יש להציג במקור. יש להביא עותק של כל המסמכים הדרושים ולהגיש את ההעתק בלבד.
הזר ללא אשרה. האם הוא לא חוקי?
כדאי לקבוע את התור הראשון כשאשרתו של הזר עדיין בתוקף ואז משרד הפנים מחויב להאריכה עד למתן הויזה הראשונה של ההליך. אם אין בידי הזר אשרה, יש לקבוע את התור הראשון בהקדם. באופן פורמלי, חסינות ממעצר תינתן רק עם הגשת המסמכים.
מתי ואיך מתקיים הראיון?
לאחר שהוגשו כל המסמכים, תיקבע פגישה נפרדת לראיון. כל אחד מבה"ז ירואיין בנפרד ושניהם יישאלו אותן השאלות על מנת לבדוק התאמה בתשובותיהם. אם הראיון היה מוצלח, תינתן החלטה על מתן ויזה לשנה.
האם הזר יוכל לצאת ולהיכנס לישראל עוד לפני שאושרה הויזה הראשונה בהליך?
הזר יוכל לצאת ולהיכנס מישראל רק אם יש לו אשרה כלשהי בתוקף (תייר, סטודנט, עובד מומחה וכו') וכן אשרת כניסה לישראל (אנטרי ויזה) אותה יש לבקש בנפרד.
האם גיור יזרז את ההליך?
לא. לא ניתן לערוך גיור פורמלי בישראל, אלא רק לאחר קבלת מעמד הקבע וסיום ההליך.
מאמר זה נכתב ע"י עו"ד טל סהר – מומחית בייעוץ, ליווי וייצוג זוגות מעורבים בהסדרת מעמד בישראל.