מזל טוב! אתם אוהבים, רציניים ומעוניינים לחיות יחד בישראל, משמע אתם עומדים לפתוח בהליך להסדרת מעמד בן/בת הזוג הזר בלשכת משרד הפנים הקרובה לביתכם. אז לפני שאתם עושים את הצעד הראשון פנימה, קבלו 10 טיפים פשוטים אך יעילים שיעזרו לכם לצלוח את ההליך בבטחה.
1. גלו אורך רוח וסבלנות
מדיניות ההגירה של מדינת ישראל אכן קשוחה לעיתים, אך באופן יחסי, ובהשוואה למדינות מערביות אחרות, ההליך לבני זוג של ישראלים, גם אם ארוך ולעיתים מייגע, הוא דרך סלולה לקבלת מעמד של קבע, כל עוד נמנעים מלעשות בו טעויות. כך שאמצו לכם גישה סבלנית (גם אם בזבזתם חצי יום עבודה בהמתנה לתור שנקבע מראש), הבינו גם את תפקידה של המערכת בסיפור וזכרו תמיד את התמונה הגדולה – אתם בכל זאת בהליך התאזרחות, והליכי התאזרחות אף פעם אינם הליכים פשוטים.
2. אבל, אל תתנו לרמוס את זכויותיכם החוקיות
מן הצד השני של המטבע, אם חרגו בעניינכם מהוראות הנוהל, אם אתם חושדים בהתנהלות לא מקצועית או במדיניות מתנכלת מצד לשכת משרד הפנים בה אתם מטופלים – פנו מיד לעו"ד. במקרים כאלו, רק לחץ חיצוני יחזיר את ההליך למסלולו, ואין טעם להתמהמה ולחכות שהדברים יסתדרו מעצמם. אתם ראויים להליך הוגן ע"פ חוק.
3. הימנעו ממלחמות על מסמכים
אין הרבה תועלת במאבק בדרישות משרד הפנים לגבי מסמכים. מלחמות כאלה יגזלו מכם הרבה זמן וכסף ותמיד יהיה יעיל יותר להנפיק את המסמך ולהגישו. כך שעשו כל שביכולתכם להביא למשרד הפנים את כל המסמכים שיידרשו מכם, גם אם אין במסמכים אלו לדעתכם שום קשר לקשר… אם אין ביכולתכם אובייקטיבית להמציא מסמך כלשהו, פנו לעצת עו"ד.
4. הגיעו מוכנים לראיון
גם אם החלטתם שאין לכם צורך בליווי עו"ד בהליך, ערכו פגישת הכנה נקודתית לראיון עם עו"ד, על מנת להבין לקראת מה אתם הולכים ואלו שאלות עלולים לשאול אתכם. שלב הראיון הוא קריטי לבקשה שלכם, ואתם עלולים ליפול בו בכל מיני בורות, שניתן להימנע מהם ע"י הכנה מוקדמת ממוקדת וקצרה.
5. בראיון עצמו
הקשיבו היטב לשאלות, הבינו מה נשאלתם ואם לא הבנתם בקשו הבהרה מן המראיין. חשבו לפני שאתם עונים, אל תנחשו, אל תשלפו תשובות מן המותן ואם אתם לא יודעים את התשובה פשוט אמרו שאינכם יודעים. ולא פחות חשוב – אל תשכחו שמולכם יושב אדם שאינו מכיר אתכם ואת הסיפור שלכם. אל תתביישו לשתף אותו ולהכניס אותו לעולמכם, בפרטים הגדולים והקטנים כאחד, שיבהירו לו שאתם אכן זוג אמיתי.
6. הלו? אין תשובה…
אם אתם ממתינים יותר מ-3 חודשים להחלטה (בין אם בתחילת ההליך או בסופו), ופניות שלכם ללשכת משרד הפנים לא עוזרות, פנו לעו"ד. לחץ שלו יביא אותה במהרה ולא כדאי להמשיך ולהמתין לשווא.
7. שמרו על רצף ויזות בדרכון
מרגע שקיבלתם את הויזה הראשונה, משרד הפנים מחויב להמשיך ולהאריכה, או לשדרג אותה בהתאם לשלבי ההליך, עד לסיום ההליך. כלומר, אין להותיר את הזר/ה ללא ויזה כלשהי בדרכון, אלא אם כן הוחלט להפסיק את ההליך כולו. עמדו על כך שלבן זוגכם תמיד תוארך הויזה, ובמידת הצורך התייעצו עם עו"ד.
8. בני זוג נשואים
במקרה שלכם, ההליך קצר בהרבה. שימו לב שהנכם זכאים לקבל ויזה מסוג ב/1 (ויזת תייר עם אשרת עבודה), כבר בפגישה הראשונה של הגשת המסמכים, זאת אם הגשתם את כל הדרוש ובלבד שהזר שוהה בישראל כחוק. הויזה שתינתן הינה לחצי שנה, ובסיומה, ובהנחה שעברתם ראיון מוצלח, תקבלו ויזה מסוג א/5 המקנה לזר את כל הזכויות הבריאותיות והסוציאליות (תושבות ארעית).
9. הימנעו מאי נעימויות בנתב"ג
לפני כל יציאה לחו"ל אל תשכחו לבדוק שיש לזר אנטרי-ויזה עדכנית בדרכון!
10. אל תשכחו להגיש בקשה לאזרחות / תושבות קבע לקראת סיום ההליך
ההליך אינו בא אל קיצו מעצמו, ואל תצפו שמשרד הפנים ישלח לכם תזכורת על כך. הגישו באופן יזום את הטפסים הנדרשים לצורך מתן אזרחות / תושבות קבע מוקדם ככל הניתן. גם כך שלב הסיום תמיד מתארך וכדאי לנסות ולנהל אותו באופן יעיל וקצר ככל האפשר, על מנת שלא להוסיף לכם שנים מיותרות להליך.
עד כאן 10 טיפים בלבד, אבל לא מדובר ברשימה סגורה ויש עוד רבים. באופן כללי, בהליך מסוג זה חשוב לא לעשות טעויות שיכולות להוביל להחלטת דחייה, שחזרה ממנה כרוכה במאבק משפטי ממושך. ואם כבר נתקלתם בבעיה כלשהי, פנו לייעוץ מקצועי, על מנת לטפל בה כהלכה.
אז קחו אויר, צאו לדרך ושיהיה בהצלחה!
מאמר זה נכתב ע"י עו"ד טל סהר – מומחית בנושא הסדרת מעמד בישראל.